Lego, gezegene yardımcı olmadığını söyleyerek büyük PET şişe planından vazgeçti

Daha önce blok yapımında geri dönüştürülmüş plastik şişeleri kullanacağını açıklayan Lego, bu sözünden geri adım atıyor. Oyuncak üreticisi, plastiğin yeterince sürdürülebilir olmadığını öne sürerek geri dönüştürülmüş şişe kullanma planından vazgeçti.

CBS News’in Lego tarafından yapılan bir açıklamadan alıntı yaparak bildirdiği üzere şirket, “malzemenin karbon emisyonlarını azaltmadığını gördükten sonra” bloklarla ilgili planlarını ilerletmemeye karar verdiğini söyledi. Lego ilk olarak 2021’de polietilen tereftalat veya PET’ten oluşan plastik şişelerden yapılan ilk bloklarını gösterdi. Şişelerin Lego bloklarına dönüştürülmesinden vazgeçilmiş olsa da şirketin halen diğer sürdürülebilir çözümlere geçişle ilgilendiği bildiriliyor. Şirket, Gizmoda’ya gönderdiği bir e-postada, 2032 yılına kadar bloklarını sürdürülebilir malzemelerden yapmayı planladığını söyledi.

Lego Group’un bir sözcüsü Gizmodo’ya gönderdiği bu e-postada “malzemenin karbon emisyonlarını azaltmadığını tespit ettiğimiz için iki yıldan fazla süren testlerden sonra geri dönüştürülmüş PET’ten blok yapı planıyla ilerlememeye karar verdik” dedi ve devam etti: “Şu anda diğer geri dönüştürülmüş plastikler ve e-metanol gibi alternatif kaynaklardan yapılan plastikler de dahil olmak üzere çeşitli alternatif sürdürülebilir malzemelerden yapılmış LEGO bloklarını test ediyor ve geliştiriyoruz.

Geri dönüştürülmüş bloklar, ABD Gıda ve İlaç İdaresi ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından onaylanan ABD’li tedarikçilerden alınan plastikten yapıldı. Lego’nun üretim süreci sayesinde, bir litrelik tek bir şişe, on adet 2×4 Lego bloğu üretebiliyordu. Şirket, en son blok formülasyonuna karar vermeden önce yaklaşık 250 çeşit PET malzemeyi test etti.

Ancak Lego’nun sürdürülebilir bloklar üzerine çalışmaları 2021’de başlamadı. Oyuncak şirketi 2018 yılında şeker kamışı kullanan bir üretim hattına başladığını duyurdu. Şeker kamışı, petrolün topraktan emilmesinin bir yan ürünü olarak ortaya çıkan plastiğe göre daha sürdürülebilir bir seçenek olsa da, yeni biyoplastik muadilinden daha yumuşak ve daha esnekti. Sonuç olarak Lego, sadece bitki şekilli blok serisinde şeker kamışından üretilen blokları kullanıyor.