Akdeniz’de hava kirliliği alarm veriyor

Hava Kirliliği Sınırı DSÖ Tarafından Belirlenen Değerlerin Üzerinde

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yıllık olarak 15 miligrammetreküp üzerinde partikül madde (PM10) solunması insan sağlığı için zararlıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün hava kalitesi bülteni sonuçlarına göre Akdeniz Bölgesi’nde partikül madde seviyesi 58 miligrammetreküp olarak ölçüldü.

2023’e kıyasla Akdeniz bölgesinde PM10 seviyesinde yüzde 13’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, bu değer hala DSÖ’nün belirlediği sınırların 3,87 kat üzerinde bulunmaktadır.

Geçen yıl Adana’da 50 metreküp olarak ölçülen PM10 seviyesi 45 metreküp düzeylerine gerilerken, Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise bu seviye 200 miligrammetreküpün üzerine çıktı. Osmaniye’de ise PM10 seviyesi 100 metreküp seviyesinde ölçüldü.

‘Hava Kirliliği Kalp Krizine Yol Açabilir’

Fosil yakıt kullanımındaki artış, kükürtdioksit ve organik partiküllerin salınımını artırarak halk sağlığı için ciddi tehditler oluşturmaktadır. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, astım ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulunarak, “Hava kirliliği, diğer maddelerle etkileşime girerek oksijen yetersizliğine neden olabilir ve kalp krizine yol açabilir. Çocuklar, kronik hastalar ve gebelerde olumsuz etkiler daha belirgin olacaktır” dedi.

Hava kirliliğinin alarm verici boyutta olduğunu vurgulayan Dr. Polatöz, özellikle fosil yakıt tüketiminin arttığını ve bu durumun Adana’nın hava kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Kömür yakılmasının yanı sıra plastik gibi diğer maddelerin de yakıldığını söyleyen Dr. Polatöz, bu durumun ölçümlenemediğine dikkat çekti ve plansız kentleşmenin hava kirliliğinde büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değerlerin 3,87 kat üzerinde bulunan kükürtdioksit ve partikül değerlerinin günlük olarak izlenmesi ve halk sağlığına etkisinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Polatöz, bunun yapılmaması durumunda hava kirliliğine duyarlı bireylerde olumsuz etkilerin daha fazla görülebileceği uyarısında bulundu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir