‘Engelsiz Üniversite’ ödüllü DEÜ’den 3 Aralık Mesajı: Hedeflerimize Kararlılıkla Yürüyoruz

Posted by

Nitelikli altyapısı ve imkanlarıyla Türkiye’de en çok tercih edilen Üniversitelerden birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yerleşkelerinin ve eğitim faaliyetlerinin erişilebilirliğine de önem veriyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, engelli bireylerin hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almasını sağlayacak uygulamalar geliştirdiklerini kaydederek, “Uluslararası bir farkındalık günü olan Dünya Engelliler Günü’nde, ortak bir sosyal sorumluluk olarak gördüğümüz engelsiz yaşam ve üniversite hedeflerimize kararlılıkla yürüdüğümüzü ifade etmek istiyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında, Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan DEÜ’nün, engelli bireylerin hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almasını sağlayacak uygulamalar geliştirdiğini kaydeden Rektör Hotar, “Bu kapsamda eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel alanda projeler üretiyor; engelsiz bir yaşam için farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Bir yandan kampüslerimizde erişilebilirlik noktasında iyileştirmelerimizi sürdürüyor, özel gereksinimli bireylere yönelik birçok alanda destek ve imkanlar oluşturuyoruz” dedi. DEÜ bünyesinde 2 bin 165 özel gereksinime ihtiyaç duyan öğrencinin bulunduğunu açıklayan Rektör Hotar, “Eğitimde fırsat eşitliğini bu alanda mümkün kılmak için kampüslerimizde engelsiz bir ekosistemin oluşturulması yönünde yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Çabamız bu öğrencilerimizin de diğer öğrencilerimizle eşit şartlarda eğitim görmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

 

“HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, engellilerin haklarına ve yaşamlarının her yönüyle desteklenmesine büyük önem veren bir üniversite olduğunu belirten Rektör Hotar, “Uluslararası bir farkındalık günü olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, ortak bir sosyal sorumluluk olarak gördüğümüz engelsiz yaşam hedeflerimize kararlılıkla yürüdüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Engelli bireylerin toplumda tam ve etkili bir şekilde yer almalarını sağlamak için sürekli çaba sarf ediyor, bilimsel araştırma ve projeler ortaya koyuyoruz. Bununla birlikte, asıl aşılması gereken engelin kalplerde ve zihinlerde olduğunun altını çiziyor, ayrımcılığın önüne geçmek için attığımız adımlardan kullandığımız dile kadar özenli olmamız gerektiğini hatırlatıyoruz” diye konuştu.

 

TÜRKİYE’NİN ZİRVESİNDE

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2023 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nden 20 bayrak ve 9 program nişanı elde ederek Türkiye çapında bu alanda zirveye yerleşen DEÜ’nün; ‘Kitabımın Sesi Ol’, ‘Eylül Bebekler’, ‘Engelsiz Kariyer’, ‘İşitme Engellilere Yönelik Mutfak Atölyesi’, ‘ArtıBiz Kafe’, ‘Engelsiz Bülten’ gibi birçok proje ve etkinliği hayata geçirdiğini belirten Rektör Hotar, “Kamuoyunda farkındalık oluşturacak sosyal sorumluluk projelerine, bilimsel çalışmalara ve fiziki yatırımlara önem veren Rektörlüğümüz, ulusal düzeyde ses getiren girişimlere de imza atmaktadır. Ayrıca Rektörlüğümüz, Üniversitemizin engelsiz eğitim, engelsiz yapı, engelsiz kampüs, engelsiz şehir gibi kavramlarda da örnek olmasını arzulamaktadır. Elde edilen başarılar ve ortaya koyduğumuz hedeflerle ‘engelsiz üniversite ve toplum’ yolunda bugüne kadar ciddi mesafe kat ettik. Geçmişte de Engelsiz Üniversite ödüllerine layık görülen kurumumuzun, 2023’te 9 programı nişan alarak Türkiye 1’incisi olması ve mekânda, eğitimde ve sosyo-kültürel faaliyet kategorilerinde 97 üniversite arasından 20 bayrak alarak Türkiye 3’üncüsü olması tesadüf değildi. Bu yöndeki çalışmalarımıza da kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

 

“ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK OLUYORUZ”

Açıklamalarını sürdüren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, şunları kaydetti: “Öğrencilerimizin yoğun olarak kullandığı Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi’nde Braille alfabesi çıktı cihazı, kitap tarayıcı, grafik kabartma cihazı ile kitap seslendirme ve film betimleme kabinleri bulunmaktadır. Öğrencilerimizin taleplerine göre ders notları, kitap veya broşürler Braille alfabesiyle çıktı şeklinde hazırlanabiliyor. Kütüphanemizde aynı zamanda 300’ün üzerinde seslendirilmiş kitabımız bulunmaktadır. Sesli kitap arşivimize https://kutuphane.deu.edu.tr/seslikitap/ adresinden ulaşılabilir. Öğrencilerimize yönelik içerikler burada da sürekli güncellenmektedir. Ayrıca Engelsiz DEÜ Koordinatörlüğümüz tarafından tüm öğrencilerimizin yararlanabileceği Acil Durum İşaret Dili Eğitimi, Çevrim içi Görme Engelliler için Matematik Kursu ve Sınav Okuyuculuğu Eğitimi gibi çalışmalar sürmektedir.”

 

“SON 20 YILDA ÖNEMLİ MESAFE KATEDİLDİ”

Türkiye’de son 20 yılda yapılan yasal düzenlemelerin ‘engelli, dezavantajlı ya da kırılgan’ olarak tanımlanan bireylere yönelik farkındalık oluşturduğunu ifade eden Rektör Hotar, “Muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetleri ise Üniversitelerimize ve kamu kurumlarımıza örnek olmuştur. Bizleri daha fazlasını yapmamız için teşvik etmiştir. Eşit eğitim hakkına ulaşamayan engelli bir kişinin sorunu, herkesin sorunu olmalıdır. Hiç kimse bunu görmezden gelmemelidir. Bu noktada empati ve hoşgörü ile yaklaşmak değişim için de fırsattır. Araştırma üniversitemiz, buradaki başarılarını hem insana hem de bilime yatırım yaparak göstermeye devam edecektir” açıklamasında bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir