İngiliz Sanatçı Ian Berry, Eski Kotlardan Eserler Yaratıyor
İngiliz sanatçı Ian Berry, 20 yıldır dünya çapında denim kullanarak yaptığı tablolarla tanınıyor. Kot kumaşlarını kullanarak üç boyutlu eserler ortaya çıkarıyor. Berry, Türkiye’de ilk defa Kalyon Kültür’de gerçekleşen “Denim Ötesi (Beyond Denim)” adlı sergiyle sanatseverlerle buluştu. Sanatçıyla denim ve moda dünyasıyla olan ilişkisini konuştuk.
– Dünyada adınızı denim kullanarak duyurdunuz. Bu süreç nasıl başladı?
Berry, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in portresini gazete parçaları kullanarak yapmaya başladı. Daha sonra ailesinin yaşadığı eve gittiğinde eski kotlarını gördü. Kotlardaki gölgeleri fark ederek bunları portre yapmak için kullanabileceğini düşündü. Bu sayede “Yapabilirim” diyerek bu yolculuğa başladı.
– Sanatınızda denim malzemesini yaygın şekilde kullanmayı planladınız mı?
Berry eserlerini genellikle denim olduğu anlaşılmayacak şekilde sunmayı tercih ediyor. Seyirciler çoğu zaman kullanılan malzemenin denim olduğunu fark etmiyor. Onun için önemli olan denim değil, sanatın kendisi.
– Başkalarının sizi taklit etmesi ya da ilham alması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sanatçılar arasında ilham almanın ve taklit etmenin inceliklerini anlatan Berry, gerçek sanatçıların ve fikir üreticilerinin takdir edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kopya çekenleri ürkütücü buluyor.
– Art Materialism platformunun düzenleyicisisiniz. Türkiye’den katılımcılar var mı?
Berry, farklı malzemeler kullanarak sanat yapan pek çok yetenekli sanatçıyla çalışmaktan gurur duyuyor. Ekibinde daha fazla kadın sanatçı olmasını isteyen Berry, İstanbul’da geri dönüştürülmüş plastik poşetler kullanarak eserler yaratan Eylem Pala Uluğ’u platforma dahil etti.